Jak správně vybrat kávu? Pomůžeme, jak si vybrat tu nejlepší pro vás. Zajímá vás, jaké stupně pražení kávy existují? Po přečtení tohoto článku již budete mít jasno. Co se vlastně stupněm pražení kávy myslí? Jednoduše řečeno tímto stupněm pražení měníme její hlavní chuťové vlastnosti.
Stupeň pražení kávy určuje její dvě hlavní vlastnosti a těmi jsou kyselost a hořkost. V podstatě platí čím vyšší je stupeň pražení kávy, tím vyšší je i hořkost chuti a zase naopak. Jelikož každý preferujeme něco trochu jiného, je třeba si najít a zvolit stupeň pražení, který nám vyhovuje.
Jaké JSOU stupně pražení kávy?
- Zelené zrna. Taková káva bývá většinou více kyselá a její příchuť je slabší. Jedná se o kávu, která neprošla žádným pražením. Obsahuje však o trochu více kofeinu.
- Vysýchání. Je to první stupeň pražení, který přichází po nasypání zelené kávy do pražiče. Káva pak začne vysychat. Charakterizuje se především nažloutlou barvou. Po chuťové stránce je stále kyselá.
- Skořicové. Barevně připomíná již názvem zmíněnou skořici. Káva nám začíná pomalu hnědnout, avšak v chuť je cítit jemnou aciditu popř. sladkost. U výběrové kávy, kterou nabízíme a vybrat si z široké nabídky můžete zde: Kavalo výběrová káva, je toto nerozšířenější způsob pražení.
- Americké. Tento stupeň pražení se již řadí do kategorie středního pražení. V tomto stádiu se začíná projevovat hořká chuť a již zmíněná kyselost je potlačena.
- Městské. Výrazně hnědá barva a zároveň zlatá střední cesta pro nezkušené, ale i milovníky dobré kávy. V tomto stádiu se chuti dostává prostoru a je skoro bez acidity.
- Vídeňské. Zde se dostáváme ke kávě, která je používána k přípravě espresso nápojů. V chuti je hořká a můžeme začít cítit lehce olejovitou chuť.
- Italské. Káva se nachází ve stavu, kdy je těsně před spálením kávových zrn. Barva je velmi tmavá a zrno se leskne. Tato káva svou chutí připomíná lehce připálené zrno. Cukr uvnitř zrna je již plně zkaramelizován.