JSME UŽ TAKY V OSTRAVĚ - PORUBĚ 4.září 2023 jsme otevřeli novou kávotéku v Ostravě Porubě. Nové Kavalo najdete nad Alšovým náměstím, kde bude stejně útulné prostředí, jako máme ve Frýdku-Místku. Interiér nám navrhla naše oblíbená architekta Marta a to se všemi stylovými prvky jako velký dubový stůl, jaké si další Kavalo Coffe House v Ostravě zaslouží. Po prvním měsíci musíme říct, že Poruba je užasným místem a jsme nadšení z reakcí zákazníků. Výběrová káva od farmářů Nová kavárna v Ostravě Porubě nebude jen další kavárnou, ale krásným místem, kde připravujeme tu nejlahodnější výběrovou kávu, kterou tak milujete a už pravidelně nakupujete i na našem eshopu nebo si vychutnáváte ve stávající kavárně ve Frýdku. Výběrovou kávu odebíráme od farmářů z oblasti Brazílie, Per...
Novinky a zajímavosti
Má káva vliv na náš krevní tlak? Káva totiž obsahuje kofein a ten může zvyšovat po určitou dobu krevní tlak. Je efekt dlouhodobý, krátkodobý nebo jak může káva mít káva takové rozdílné názory na zvyšování tlaku? Více si řekneme v následujících bodech. Kofein a jeho vliv: Káva obsahuje kofein, látku, která může dočasně zvýšit krevní tlak. To je způsobeno tím, že kofein stimuluje centrální nervový systém, což má za následek dočasný nárůst srdečního rytmu a stahy cév. To může vést k dočasnému zvýšení krevního tlaku. Krátkodobý vs. dlouhodobý efekt: Důležité je rozlišovat mezi krátkodobým a dlouhodobým vlivem kofeinu. Krátkodobě může kofein způsobit nárůst tlaku, ale tento efekt obvykle trvá pouze krátkou dobu a nezpůsobuje chronicky zvýšený krevní tlak. Individuální variabilita: Rea...
Káva - oblíbený nápoj milionů lidí po celém světě, který nás probouzí a poskytuje nám energii pro každodenní výzvy. Ale kromě toho, že nás "nakopne", obsahuje káva také antioxidanty, které mohou mít prospěšné účinky na naše tělo. Co jsou to antioxidanty? Antioxidanty jsou látky, které chrání naše buňky před poškozením způsobeným volnými radikály. Tyto volné radikály mohou vznikat v těle z různých zdrojů, včetně stresu, znečištění životního prostředí a stravy. Poškozené buňky mohou přispívat k různým chronickým onemocněním a procesu stárnutí. Antioxidanty v kávě Káva obsahuje několik druhů antioxidantů, včetně kyseliny chlorogenové a polyfenolů. Tyto látky mají potenciál neutralizovat volné radikály a chránit buňky před jejich negativními účinky. Možné zdravotní výhody Studie naznačuj...
Káva je oblíbený nápoj, který provází naše ranní rituály a povzbuzuje nás během dne. Ale co je pravda a co jsou jen mýty o vlivu kávy na naše zdraví? V tomto článku odhalíme fakta a rozptýlíme nejčastější mýty, abyste mohli vychutnávat svůj šálek kvalitní kávy s klidným svědomím. Mýtus č. 1: Káva je dehydratační nápoj Existuje přesvědčení, že káva vám může vyplavit vodu z těla a způsobit dehydrataci. Avšak, studie ukazují, že mírná konzumace kávy nezpůsobuje dehydrataci. Ačkoli kofein má mírné močopudné účinky, množství tekutin v kávě kompenzuje tento efekt. Po kávě se rovněž doporučuje vypít 1 dcl vody, kterou připravují v kavárně už celkem standardně. Mýtus č. 2: Káva zvyšuje riziko srdečních onemocnění Dříve se věřilo, že káva může zvyšovat riziko srdečních onemocnění kvůli obs...
Espresso, ta bohatá a intenzivní lahůdka, která nám dodává energii a potěšení. Není divu, že mnoho z nás touží připravit si skvělé espresso přímo v pohodlí domova. Ale jak na to? Jak dosáhnout té správné rovnováhy chuti, hustoty a krásné kávové crémy? Dnes odhalíme tajemství baristů a přineseme vám praktické tipy, jak si připravit dokonalé espresso doma. Začněte kvalitními kávovými zrny: Základem skvělého espressa jsou kvalitní kávová zrna. Vyberte si čerstvá zrna s dobrým pražením, která jsou určena specificky pro espresso. Káva by měla být čerstvě mletá přímo před přípravou, abyste dosáhli maximálního aroma a chuti. Správný poměr kávy a vody: Správný poměr kávy a vody je klíčovým faktorem pro dosažení dokonalého espressa. Obecně platí, že pro jednu dávku espressa byste měli použít přib...
Káva je pro mnoho lidí neodmyslitelnou součástí každodenního rituálu. Ať už potřebujete ranní povzbuzení nebo si chcete dopřát chvilku relaxace uprostřed náročného dne, kvalitní šálek kávy je nepostradatelným prvkem. Pokud se rozhodnete vydat na cestu za nejlepším šálkem výběrové kávy v České republice, připravte se na vzrušující dobrodružství ochutnávání a objevování unikátních kávových zážitků. Prozkoumejte pražírny kávy: Začněte svou cestu tím, že navštívíte různé pražírny kávy po celé České republice. Pražírny se specializují na ruční pražení kávových zrn, které přináší bohatou škálu chutí a vůní. Navštivte místní pražírny a nechte se unést do světa vůně pražené kávy a poznávejte různé odrůdy a regiony původu. Sledujte kavárenské recenze: Pro získání informací o nejlepších kavárnác...
Nastavení hrubosti mletí kávy v kávovaru se může lišit v závislosti na konkrétním typu kávovaru, který používáte. Zde je obecný postup, který by měl platit pro většinu kávovarů: Zkontrolujte, zda je váš kávovar vybaven nastavitelnou mlecí jednotkou. Některé levnější modely nemusí umožňovat úpravu hrubosti mletí. Pokud je váš kávovar vybaven nastavitelnou mlecí jednotkou, obvykle se nachází někde v blízkosti nádoby na kávu. Mohlo by to být kolečko, tlačítko nebo posuvný ovladač. Některé kávovary mají číselné stupnice, které označují různé úrovně hrubosti. Jiné mohou mít jednoduše označení jako "hrubé" a "jemné". Zkontrolujte návod k použití vašeho kávovaru, abyste zjistili, jaké konkrétní označení se používá. Začněte s nastavením hrubosti na střední úroveň a vyzkoušejte, jaký druh káv...
Cold brew je metoda přípravy kávy, která se vyznačuje pomalým extrahováním kávy studenou vodou po dobu několika hodin. Tento proces umožňuje získat jemnou a aromatickou kávu s nižším obsahem kyselin, než je tomu u tradičního horkého vaření kávy. Následující je jednoduchý postup, jak připravit cold brew doma. Co budete potřebovat: Mletá káva Studená voda Nádobu na extrahování, např. konvičku na cold brew nebo velkou nádobu s víkem Postup: Smíchejte mletou kávu a vodu v poměru 1:4 a dobře promíchejte. Ponechte směs v lednici nebo na chladném místě po dobu 12-24 hodin. Vyjměte směs z lednice a přefiltrujte ji přes jemné sítko nebo gázový hadřík, aby se odstranily zbytky kávových zrn. Hotovou cold brew kávu si přelijte do sklenice s ledem a podle chuti přidejte mléko, cukr nebo ...
Naučte se, jak se vyrábí káva bez kofeinu! Tento článek vysvětluje různé metody odstraňování kofeinu z kávy a poskytuje informace o výhodách a nevýhodách kávy bez kofeinu. Existují různé způsoby, jak se vyrábí káva bez kofeinu. Následující jsou nejčastější metody: Metoda Swiss Water Tato metoda používá proces, kdy se kávové zrno namočí do horké vody, která obsahuje kofein a různé kávové oleje a aroma. Poté se tato voda nechá projít filtrací, která odstraní kofein, ale zachová zbylé látky, které jsou důležité pro chuť kávy. Kávová zrna jsou poté opláchnuta čistou vodou, aby se odstranily zbytky kofeinu. Metoda rozpouštění Tato metoda používá chemický rozpouštěč k odstranění kofeinu z kávových zrn. Kávová zrna jsou namočena do vody a kofein se odstraní pomocí rozpouštěče, jako je ethylac...
Vaření kávy v džezvě je tradiční a oblíbený způsob přípravy kávy. Přečtěte si jednoduchý návod, jak připravit dokonalou tureckou kávu v džezvě a užijte si vynikající chuťový zážitek. Káva v džezvě se vaří tradičním způsobem a vyžaduje několik základních kroků: Zvolte správnou kávu. Pro vaření v džezvě se obvykle používá mletá turecká káva, která je velmi jemná a měkká. Naplňte džezvu vodou. Naplňte džezvu studenou vodou a dejte ji na středně silný oheň. Přidejte kávu. Přidejte lžičku kávy na každou šálek, který chcete uvařit. Přidejte cukr podle chuti. Pokud si přejete sladší kávu, přidejte cukr. Zamíchejte a přiveďte k varu. Zamíchejte směs kávy a vody a přiveďte ji k varu. Odeberte z ohně. Jakmile směs kávy a vody dosáhne varu, odeberte džezvu z ohně a nechte ji odstát asi 30 sek...
Moka konvička je tradiční italská metoda přípravy kávy, která vytváří silnou a aromatickou kávu. Zde je postup, jak připravit kávu v moka konvičce: Naplňte dolní část konvičky studenou vodou. Nenapouštějte vodu nad hranu ventilu. Vložte střední nádobku do dolní části a naplňte ji mletou kávou. Nepřepouštějte kávu a nemačkejte ji, ale ujistěte se, že je v nádobce rovnoměrně rozprostřená. Ujistěte se, že je vrchní nádoba čistá a suchá. Poté ji vložte na střední nádobku a přitiskněte ji k dolní části konvičky. Přeneste moka konvičku na sporák a zahřejte ji na střední teplotu. Nepoužívejte příliš vysoký oheň, aby nedošlo k přehřátí konvičky. Během přípravy se objeví charakteristický zvuk, kdy káva vytéká z dolní části konvičky do vrchní nádoby. Počkejte, dokud zvuk neustane, což signali...
V Kavalo kávotékách připravujeme filtrovanou kávu jen z výběrové kávy vypražené tak, aby vynikla jeji přirozená chuť a vůně. Kávu meleme těsně před extrakci na speciálním mlýnku Bentwood na určenou hrubost mletí. Filtrovanou kávu připravujeme na profesionální filtrovací stanici Fetco XTS, tzv. řízenou extrakci při konstantní teplotě. Tyto filtrovací stanice jsou velice populární v USA, ale i v Evropě si našly mnoho nadšenců. Více o těchto kávovarech zde: Fetco filtrovací stanice. Hotovou filtrovanou kávu udržujeme čerstvou a horkou v Luxus vakuových termoskách max. 3-4h, poté ji znovu připravujeme čerstvou. Kávy střídáme, aby jste mohli ochutnat co nejvíce skvělých výběrových káv. Pokud vám bude chutnat, zrno si můžete koupit i na doma. Nabízíme 30 druhů káv ...
Tomáš Taussig je úspěšný český barista, který své kvality ukázal na nejedné domácí a zahraniční baristické soutěži. V roce 2022 skončil na krásném 4. místě ve světové soutěži Brewer World Cup 2022 ve Melbourne. Svůj um a tipy vložil do kurzu přípravy filtrované kávy, který v Kavalu nabízíme. Zde si můžete zjistit aktuální termín! Tomáš Taussig reprezentuje a na svém kurzu také představí a budete moci ochutnat výběrovou kávu ostravské pražírny Coffee Culture, která se stala stálou nabídkou prodej Kavalo Coffee House. Coffee Culture je ostravská pražírna výběrové kávy. Zabývá se školením baristů, výběrem nejlepšího zeleného zrna, pražením a následných prodejem kávy a příslušenstvím k její přípravě, a to již o od roku 2015. Jejich zkušenosti se propisují nejen do širokého okru...
Cappuccino připravujeme pouze z výběrové kávy vypražené na espresso a z plnotučného (4%) čerstvého mléka. Espresso připravujeme a mléko napěňujeme na mikro-pěnu na špičkovém kávovaru Astoria Storm. Nastavení hrubosti mletí na espresso kávu kontrolujeme a případně přenastavujeme každé ráno i během dne. Výběrové kávy na mlýncích měníme, abyste mohli ochutnat cappuccino i s jinými chuťovými profily. Pokud Vám káva bude chutnat, zrno si můžete koupit na doma. Pro milovníky alternativního bezlaktózového mléka nabízíme cappuccino s nápojem Sproud, který je vyrobený z hráškového proteinu. A kdyby jste náhodou nemohli pít kořenové nápoje, nabízíme přípravu cappuccina z bezkofeinové výběrové kávy. Nabízíme 30 druhů káv od 5 skvělých pražíren! Stavte se ochutnat do Kavalo kávotéky ...
Tom Clark se narodil v Austrálii a když přicestoval do Paříže, byl překvapen, že zde nenašel kvalitní výběrovou kávu. Před více než 10 lety v roce 2010 zde Tom se svými přáteli otevřeli první kavárnu výběrové kávy s malou pražírnou a začali měnit kulturu pití kávy ve francouzském hlavním městě. Jestli se mu to podařilo místě zjistit návštěvou jedné z jejich deseti kaváren v Paříži. U nás v prodejnách Kavalo Coffee House si můžete vybrat ze široké nabídky čerstvých zrn a ochutnat jejich výběrovou kávu. Ať už jste nováček ve světě výběrové kávy nebo profesionál, u Coutume si najdete tu svou, která Vám bude vyhovovat. ...